Rabarber
Ik loop langs de boerderij uit Staphorst en hoor
plok,plok,plok
plok,plok,plok
Uiteraard ga ik op onderzoek uit. Eenmaal binnen ben ik getuige van een demonstratie hand-dorsen door de
de Oudheidkundige Vereniging Gendringen geeft een
demonstratie hand-dorsen. Ze wil de kennis van het werk op de boerderij zoals dat
voeger geschiedde, levend houden en daartoe ook jongeren vaardigheden aanleren.
Zo hebben ze vorig jaar enkele 40 plussers leren maaien met de zicht. ( ‘Jong’
is dus een rekbaar begrip J !)
Dit is belangrijk,
aldus de aanvoerder van het gezelschap, want
als wij er over 50 jaar niet meer zijn
dan moeten anderen dit kunnen verder vertellen. Hij moet een reuze
optimist zijn want hij lijkt me al een zestiger!
Ze leggen links en rechts een laagje rogge, met de halmen over elkaar.
Drie dorsers knuppelen de halmen met hun vlegels acht keer.
Eén twee drie,
één twee drie
Het ritme is
belangrijk, anders raak je elkaar, of elkaars vlegels, zegt de
spreekstalmeester.
Eén twee drie,
één twee drie
Dan wordt de rogge omgedraaid en er wordt nogmaals acht maal
gedorst.
Vervolgens worden de halmen die onder lagen nu boven gelegd
en herhaalt zich het ritueel: acht maal,omdraaien en nog eens acht maal.
Daarna wordt de gedorste rogge, het stro, met zorg
opgeruimd. Want, zegt de spreekstalmeester, ook het stro was kostbaar. Het werd
gebruikt als strooisel onder het vee of in de potstal, het was bruikbaar als
dakbedekking, of onder dakpannen om ze water of sneeuwdicht te maken, en voor
strozakken in de bedstee. Gemengd door leem en met koemest werden er zelfs
wanden mee opgebouwd.
Ook de halmen die losgekomen zijn worden verzameld. Er zit
altijd nog wel iets in, ze gaan dus naar de kippen die graag een graantje meepikken.
Het is opvallend hoeveel graankorrels zo’n beetje rogge
oplevert. De mannen verzamelen het zorgvuldig, er kan heel wat roggebrood van gebakken worden
en het is ook bruikbaar als (meel)voer voor het vee.
Schoon afleveren naar de molenaar is belangrijk. Daarom
worden de graankorrels buiten in de wind
met een platte mand omhoog gegooid om het vuil en het kaf van het koren te scheiden. De wanmolen kwam pas later als een van de
eerste voorbodes van mechanisatie.
Jong én oud blijven aandachtig kijken en luisteren, ze raken
zichtbaar geboeid door deze ogenschijnlijk primitieve bezigheid.
Maar de sprekerd heeft nog meer wat indruk maakt:
Vroeger moest alles –
met de hand!! - gemaaid worden - verzameld - naar de boerderij gebracht -,
opgetast - en gedorst worden. Dagenlang
waren ze in de weer. Nu doet een grote
landbouwmachine dit alles in een of twee uur…!!
Wauw!, dat maakt
indruk. Veel geleerd in 10 minuten!
Aan de andere zijde van de boerderij staat een veertiger met
vrouw en kind bij een kleine moestuin. Ik hoor hem zeggen: kool, aardappelen, venkel en -
wijzend op de rabarber - dit zijn
wortelen …
Ik ben blij dat de mensen uit Gendringen dit niet horen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten